Om Jotunheimstien

Jotunheimstien strekker seg fra Oslo sentrum, gjennom Marka, over fjellet, og helt til Gjendesheim i Jotunheimen. Dette er en opplevelse for deg som liker å gå langt, men turen kan like gjerne deles opp i etapper.

Hele ruta går innom 12 kommuner og tre fylker, og er ca. 380 kilometer lang. Dette inkluderer overnatting i 15 ulike hytter og i to gapahuker. Beregnet tidsbruk på hele turen er 17 dager.

Dette må sies å være et verdig mål for naturglade vandrere, og det er nettopp Jotunheimen som ligger i enden av Jotunheimstien. DNT Oslo og Omegn, DNT Hadeland, DNT Lillehammer og DNT Gjøvik og Omegn har i skjønn forening lagt til rette for en berikende opplevelse å gå denne turen. Du følger Henrik Wergeland og Phillipe Pope gjorde sine fotspor fra 1832, da de gikk fra hovedstaden (den gang Christiania), forbi Kvitningen og opp langs Mjøsa, og etter hvert mot Huldreheimen og Gjendesheim i Jotunheimen.

Theodor Caspari (1853 – 1948) var en dikter som dyrket den norske naturen. Han beskrev deler av det som nå er Jotunheimstien på denne måten:

"Fly", den finnes intet annet sted på kloden – jeg tar anglesaksiske globetrottere til vidne – enn i Norge. Vinsterflyen har alle viddas gode egenskaper: Stillheten, ensomheten, begrensningen, oversiktligheten, moseteppet, sjøene, elven og ørretfisket."(Fra Friluftsliv på Vinsterflyen)

Jotunheimstien strekker seg fra Oslo sentrum, gjennom Marka, over fjellet, og helt til Gjendesheim i Jotunheimen. Dette er en opplevelse for deg som liker å gå langt, men turen kan like gjerne deles opp i etapper.

Hele ruta går innom 12 kommuner og tre fylker, og er 350 kilometer lang. Dette inkluderer overnatting i 15 ulike hytter og i to gapahuker. Beregnet tidsbruk på hele turen er 17 dager.

TURREFERAT FRA TIDLIGERE TURER:

PLANLEGGER DU Å GÅ JOTUNHEIMSTIEN?

Har du gjennomført en tur langs Jotunheimstien? Del dine erfaringer her! Følte du den samme motivasjonen som Hans Gude da han satt og malte "Høyfjell i soloppgang" eller da Henrik Ibsen fant ut at han skulle sende Peer Gynt i vilt firsprang på ryggen av en reinsbukk ned Besseggen? Eller hadde du andre opplevelser på turen? Uansett håper vi på å høre fra deg. Dine erfaringer er gull verdt for andre som planlegger å gå turen.

Tekst og foto sendes til dob@dnt.no