Svein Blålids tur i 2017

På vei inn mot Jotunheimen
På vei inn mot Jotunheimen Foto: Svein Blålid

Svein gikk turen sommeren 2017 alene, og hadde en spennende opplevelse.

JOTUNHEIMSTIEN FOR VOKSNE

Innledning

Da har jeg gått Jotunheimstien fra Vaterland i Oslo til Gjendesheim.  En fantastisk fin turopplevelse! Før jeg startet på dette prosjektet leste jeg det jeg kom over av informasjon, først og fremst det som ligger på DNTs sider, samt beskrivelser fra andre som har gått denne turen.

Jeg forstod fort at dette var informasjon fra unge mennesker som hadde som mål å komme raskest mulig fra start til mål.  Derfor laget jeg mitt eget opplegg, hadde god tid, og ville se litt av områdene jeg passerte på veien opp. Dessuten er det en grense for fort og lang man kan gå når man er over 60 og skal bære en ryggsekk på over 20 kilo.

I denne rapporten vil jeg ikke nevne tid eller lengde på etappene. Lengden finner man på kartet, og hver etappe er innenfor en normal dag. Det er viktig å lese kartet med hensyn til type terreng. Stien er stort sett godt merket, så man trenger i utgangspunktet ikke å ha med kart. Men ta det med, det er lurt å planlegge neste etappe og kunne se hvor langt man har gått og hvor langt det er igjen av stien.  Har informert DNT om hvor stien må merkes bedre og håper og tror de vil gjøre dette.

På den første delen av stien hadde jeg med telt.  Det er ikke mange andre overnattingsmuligheter på denne delen, og man kan selv velge hvor man vil slutte dagen.

Før jeg starter på beskrivelsen fra dag til dag vil jeg si at dette var en opplevelse jeg aldri vil glemme!  

Du kan også lese mer om min tur opp Jotunheimstien på min turblogg:

https://blaas.blog og se filmer på YouTube. Søk på blaas.blog

GOD TUR

Dag 1: Oslofjorden - Tømtehyttene

Startet turen fra Vaterland i Oslo sentrum.  Selve startstedet er ikke merket, men Akerselva opp kjenner de fleste til.  Dette er en tung etappe. For det første er sekken på det tyngste og det tar litt tid å få tilpasset sekken så den sitter godt på ryggen.  Ved Teknisk museum tar du til venstre og følger veien til Brekkekrysset.  Derfra er stien merket opp mot Hammeren, Skjærsjødammen, over Kamphaug og ned til Øyungen.  Derfra på østsiden av vannet mot Liggeren og opp til Tømte gård. Det er merket sti derfra til Tømtehyttene.

Denne etappen var slitsom, men det var en fin følelse det å gå fra byens ståk og larm og gradvis komme ut i stillheten.

Dag 2: Tømtehyttene - Søndre Klopptjern

Fra Tømtehyttene er det bare å følge stien tilbake til Tømte gård og følge merket løype på sti og grusvei ned mot Hakadals Verk hvor stien krysser riksvei 4 og følger asfaltvei videre et lite stykke. Der tar stien av til venstre og ganske bratt oppover.  Selv valgte jeg å stoppe dagens etappe ved Søndre Klopptjern, et lite koselig vann midtveis oppe i lia. Overnattet her i telt.

Dag 3: Søndre Klopptjerne - Bekkestua

Stien fortsetter oppover og over Bjørnholthøgda og ved mot sørenden av Storøyungen. Koselig vann hvor jeg stoppet og spiste lunch før jeg fulgte stien videre mot Bekkestua.

Dag 4: Bekkestua - Råbjørnhytta

Hytta på Bekkestua er en liten avstikker fra stien, men verdt det.  Koselig hytte. Tilbake på stien går turen nordover i fint terreng forbi Bjertnessjøen, over Rudskampen og til Råbjørnhytta.

Denne hytta ligger fint til ved idylliske Råbjørnsjøen. Har man tid kan man låne kano her og ta en tur på vannet.

Dag 5: Råbjørnhytta - Snellingen

Turen mellom Råbjørnhytta og Snellingen får i litt mer kupert, men fint terreng.  Mye blåbær og tyttebær, så det ble en del stopp underveis. Hytta på snellingen er stor, men ligger litt innestengt. På vollen rett over er det imidlertid fin utsikt. Fint å sitte der med en kopp kaffe utover kvelden og planlegge neste dag.

Dag 6: Snellingen - Avalsjøen

Fulgte kjerreveien fra Snellingen til krysset E16 ved Bruvoll. Der gjorde jeg en feil og fulgte grusvei oppover til venstre. Havnet derfor vest for Avalsjøen, mens stien for til høyre opp mot sjøen. Oppdaget dette sent og valgte derfor å gå ned mot Avalsjøen og fulgte veien opp til nordenden av sjøen. Der fant jeg noe som lignet en gapahuk. På grunn av kraftig regn valgte jeg å overnatte der. 

Dag 7:  Avalsjøen - Sagvollen

Fulgte stien mot Surka, og kom etterhvert tilbake til Jotunheimstien. Det ble en omvei, men det lærer man av! Og dette var kun min skyld, ikke dårlig merking. Derfra i fint og variabelt terreng. Litt vått, og endel litt bratte stier, men fint over Gullersætra hvor det er en fantastisk utsikt. Så ned mot og rundt Vassbråa. Det regnet også denne dagen så det var godt å komme frem til hytta på Sagvollen. Alt ble pakket ut av sekken og det som var vått ble tørket. Tok en ekstra dag der i påvente av bedre vær.

Dag 8: Sagvollen - Lygna

Det ble en del gåing på grusvei oppover forbi Ognilla mot Malsjøen, der stien tok av. På grunn av regnet som hadde vært var det bløtt enkelte steder.  Valgte å ta den lille avstikkeren opp til Lushaugen, men utsikten var så som så på grunn av lavt skydekke og tåke. 

Det var mye vått de siste fire kilometerne derfra til Lygna, men på de verste stedene er det lagt ut nye klopper.

Dag 9: Lygna - Hennung

Valgte stien over Skålsætra mot Blokhus. Gjorde et stopp på Fagerberget og nøt den fine utsikten. Gikk fort videre langs stien og slo opp teltet i utkanten av Hennung.

Dag 10: Hennung - Åsmyrene

Fra Hennung ble det en fin men våt tur over Kvittingsmyrene og over Glåmshaugen og slo opp teltet ikke langt fra Åsmyrene. Var glad jeg hadde gode sko for det ble en bløt dag!

Dag 11: Åsmyrene - Mæhlumsætra

Litt bratt opp fra Eidstugua, men deretter fint å gå i kupert terreng. Litt bløtt noen steder, særlig i beiteområdene.  Hadde litt problemer med å finne stien ved og ut fra Paulsrud rehabiliteringssenter, men fant stien til slutt. Gjorde et stopp på Lunnasæter. Flott utsikt. Så gapahuken, men den var godt brukt av sauene i området. Videre i fint skogsterreng. En del myrer, men der er det lagt ut klopper.

Hytta på Mæhlumsætra er fin, og nå var det godt å få vasket seg litt og vasket klær. En del hoggorm og firfisle, men de holdt seg ute. 

 

Dag 12: Mæhlumsætra - Skyberg

Turen gikk videre over Fjortentjernmyrene på klopper og stoppet på Øgardssætra, nøt utsikten og hilste på flotte sauer. Stoppet etter Gildrehauden og laget middag før turen gikk videre mot Vesterås. På Vesterås, hvor det forøvrig er fin utsikt over Toten og Skumsjøen, var det litt vanskelig å finne stien videre, men fant den til slutt. Videre rundt Mustadkampen før skogsbilvei ned til veien not Landåsbygda. Krysset denne og fortsatt til Hornås og videre på gammel kjerrevei før myrene ved Snaret.  Her var det ikke kloppet! Etter myrene ble det en ny natt i telt i et hogstfelt før Skyberg.

Dag 13: Skyberg - Langvatnet

Fortsatt på sti og grusvei opp mot og rundt Venholhøgda.  Der stod det en fin gapahuk, som ikke er nevnt i DNTs rutebeskrivelse.  Denne tilhører Gjøvik og omegn skiforening, og kan sikkert brukes. Her er det også fin utsikt mot Toten.

Herfra og mot Tranalis var det tidvis veldig vanskelig å gå på grunn av høyt gress og trær som har veltet over stien. Også dårlig merket sti, spesielt fra Gorolihytta og videre.

Kom etterhvert frem til Langvatnet ved Tranalia og sov i gapahuk.

Dag 14: Langvatnet - Lundsætra

Litt kaldt på morgenen i gapahuken, så jeg pakket sammen og dro videre. Spiste frokost før oppstigningen mot Lundon.  Bratt, men fint terreng før nedstigning Snertingdalen. Passerte bebyggelsen i Engom og Sørum. Ved Svarken mistet jeg stien,men fant den etterhvert. I dette området må det merkes bedre!  Tapte en del tid, og valgte derfor å ta grusveien videre til Lundsætra.  Overnattet i gapahuken der. Litt kaldt om natten, men det gikk bra.

 

Dag 15: Lundsætra - Skjellbreidhytta

Ble eskortert av en flokk med sauer ut fra Lundsætra. Fin tur derfra til Storlomdammen selv om det var litt bløtt enkelte steder.  Ved Storlomdammen ble jeg møtt av en tidligere kollega. Han hadde med det jeg trengte av proviant for den videre turen.  Hittil hadde jeg vært avhengig av telt.  Herfra lå hyttene så tett at jeg bestemte meg for å droppe telt, liggeunderlag og noe annet utstyr. Herfra ble det også en helt annen og bedre standard på merkingen av stien, og den gikk fra blått til rødt.  Med lettere sekk fikk turen lett videre oppover til Skjellbreidhytta, en virkelig fin hytte som ligger fint plassert i et typisk seterområde. Fikk vasket både meg og klær og ryddet i sekken. 

 

Dag 16: Skjellbreidhytta - Kittilbu

Fra Skjellbreidhytta tok jeg en avstikker opp til Prestkjerringa. Helt fantastisk utsikt derfra. Anbefaler å legge om stien, for dette utsiktspunktet er det virkelig verdt å få med seg.  Fulgte fjellryggen nordover og kom snart inn på stien igjen og fin nedstigning til Nysætra. Litt dårlig merket sti ut fra Nysætra, men fant den etter hver.  Og litt dårlig sti ned mot Bentsætra. 

Overnattet i hytta på Kittilbu.

Dag 17: Kittilbu - Vestfjellhytta 

En ugle ønsket meg farvel fra Kittilbu. Fin tur videre over Obleikhaugen, Hornsjøkampen og Grytlifjellet og ned til Nysætra og den nye fine Vestfjellhytta. Der er det strøm, så det var godt å få ladet mobil og powerbank. Det eneste minuset her var at bekken med vann ligger ganske langt unna og det var veldig dårlig vann der.   

Dag 18: Vestfjellhytta - Liomseter

Det ble en fin tur fra Vestfjellhytta over myrene til Grytlia. Godt kloppet.  Fin oppstigning til Nordre Suluhø hvor det er fin utsikt.  Derfra nedover i terrengen og bort til turens første selvbetjente hytte, Liomsæter.  Smakte godt med en god dusj, og ikke minst  3-retters middag.

Dag 19: Liomseter - Storkvelvbu 

Turen fra Liomseter ble en opplevelse. Fin oppstigning mot Vakkerlifjellet, hvor det virkelig er vakkert.  Landskapet åpnet seg med utsikt.  Fulgte ryggen nordvestover og endte en fantastisk dag på hytta ved Storkvelvbu.

Dag 20: Storkvelvbu - Storhøliseter

Det ble en ny fin dag videre fra Storkvelvbu på nedsiden av Brennhøa, Vardeknappen og ikke minst Storhøpiggen. Før hytta på Storhøliseter gikk stien gjennom en lang bjerkeskog som “aldri” tok slutt. Hytta ligger fint til på vedsiden av Storhøpiggen og fin utsikt ned mot Vinstraelva.

Dag 21: Storhøliseter - Oskampen

Passerte Vinstraelva på en fin hengebru.  Derfra var et litt fuktig, men fint over slettene mot Øyangen.  Fulgte grusvei til den sluttet ved enden av vannet og fulgte stien til den krysset bilvei og derfrea fin oppstigning mot hytta ved foten av Oskampen.  Møtte en del reinsdyr på veien opp, og over hytta sirklet det 3 ørner. Ellers var det mye falk i området. 

 

Dag 22: Oskampen - Sikkilsdalsseter

Fin nedstigning fra Oskampen mot Nedre Heimdalsvatnet, før stigen steg i terrenget mot Vangstulkampen. Oppstigningen var ikke så krevende som jeg hadde fryktet, og det er en helt fantastisk utsikt hele veien opp.  Også på denne etappen så jeg flere reinsdyr. Etter å ha passert skaret mellom Vangstulkampen og Såta kom Sikkilsdalsvatnet til syne og snart Prinsehytta og Sikkilsdalsseter.  Der ventet det ny dusj og 3-retters middag.

Dag 23: Sikkilsdalseter - Gjendesheim 

Siste etappe.  Valgte å gå langs vannet. Ble litt “skremt” av beskrivelsen som sier at stien går i tildels mye grov ur.  Dette er sterkt overdrevet!  Det er riktignok grov ur, men dette er i et område på ca 300 meter.  Ellers er det glimrende sti langs vannet. I enden av vannet stiger stien kraftig mnoen hundre meter opp Sikkilsdalsskaret.  På toppen venter en fin utsikt tilbake mot Sikkilsdalsvannet. Etter en kaffepause på toppen fikk stien fint terrenget med mot Maurvangen Camping og derfra på asfalt i 2 km til DNTs hytte ved Gjendesheim.

En fantastisk tur, som jeg ALDRI vil glemme var over.

 

Flott terreng gjennom Langsua
Flott terreng gjennom Langsua Foto: Svein Blålid

Skrevet av Dag Olav Brækkan 31. oktober 2017